Gezond zijn, ook op financieel vlak

Mijn pensioen leek zo veraf en ondertussen is het mijn nabije toekomst. Ik kijk er wel naar uit, maar tel de dagen niet af. Het vooruitzicht is goed! Ik ga zeker nog een paar dromen realiseren en ik reserveer alvast meer tijd en middelen voor mijn gezin. Daarom is een goede gezondheid nu mijn eerste zorg. En daarnaast ook een gezonde financiële situatie natuurlijk. Om zeker te zijn dat ik niets over het hoofd zie, ben ik raad gaan inwinnen. Ik laat geen kans op een aangenaam pensioen liggen.

Wat u vandaag kunt beslissen voor meer pensioen morgen

Voor veel mensen is het pensioen de mooiste tijd van hun leven. Of dat ook voor u het geval is, hangt deels af van de beslissingen die u nu neemt. Delta Lloyd Life biedt u graag waardevolle tips. Want uw pensioen is nu eenmaal onze specialiteit.

Na een lange loopbaan van hard werken verschijnt stilaan uw pensioen aan de horizon. Wilt u die mijlpaal in uw leven wat vroeger planten? Dan kunt u het kapitaal van uw pensioenspaarplan en langetermijnsparen vervroegd opvragen, al hangt daar soms een extra fiscaal kostenplaatje aan vast. Daarom is dit niet altijd een goede optie. Is een vervroegde opvraging ook mogelijk voor uw groepsverzekering? Daarvoor pluist u best uw contract even na.

Gaat u de laatste jaren van uw actieve leven deeltijds aan de slag? Dat heeft een gevoelige impact, niet alleen op uw wettelijk pensioen, maar ook op uw groepsverzekering. Met andere woorden: de gevreesde pensioenkloof, het gat tussen uw inkomen als werknemer en uw inkomen als gepensioneerde, wordt nog groter. Probeer daarom bij deeltijds werken bijkomend te sparen, bijvoorbeeld via pensioensparen of met langetermijnsparen. Hebt u die fiscale ruimte maximaal benut? Dan is vrij sparen binnen een niet-fiscale levensverzekering interessant.

Spaarde u reeds in een Tak 23 levensverzekering? Dan rijst er nog een andere vraag. Hoe dichter uw pensioen komt, hoe korter de looptijd is van deze beleggingen. En de ijzeren wet van de beurs luidt: hoe korter de beleggingshorizon, hoe kleiner de kans op een mooi rendement. Overweeg daarom een gehele of gedeeltelijke transfer van uw spaargeld naar Tak 21 of minder risicovolle fondsen in Tak 23, om zo het beleggingsrisico te beperken.

Facts & Figures

  • Het gemiddelde pensioen bedroeg in 2008 1 094 euro. Dat volstaat niet om een rusthuis te kunnen betalen.
  • Het gemiddelde pensioen van vrouwen lag zelfs nog lager: slechts 944 euro. Dat komt omdat het effectieve wettelijke pensioen afhankelijk is van de duur van de carrière. Vrouwen stoppen vaker vrijwillig met werken, of gaan deeltijds aan de slag. Daardoor bedraagt de gemiddelde vrouwenloopbaan slechts 31 jaar, tegenover 42 jaar voor een man. Een andere belangrijke reden is uiteraard ook het loon, dat voor vrouwen gemiddeld gezien lager is dan bij mannen.
  • De gewenste pensioenleeftijd voor de Belg ligt op 62 jaar, dus drie jaar voor de wettelijke pensioenleeftijd.
    (Bron: Berghman, J. & Peeters, H. (2012). De drie pijlers van het Belgische pensioenlandschap. Overzicht en uitdagingen. Belgisch Tijdschrift voor Sociale Zekerheid, 54)

Met een gerust hart uw pensioen tegemoet

Sparen met fiscaal voordeel

Gaat u de laatste jaren voor uw pensioen minder hard werken? Dicht dan de pensioenkloof met een extra inspanning binnen uw Pensioensparen of Langetermijnsparen.

 

Vrij sparen

Nu de beleggingshorizon eerder kort is, wordt beleggen met gewaarborgde rentevoet voor u ideaal. Met opnames uit uw niet-fiscale levensverzekering kunt u uw pensioen prima aanvullen.

Wat kan ik nog doen?